Pšenice 38

Kladický německý Weizen. Recept jsem přebral přímo ze stránek Speidel Braumeister. U pšenice záleží docela hodně na dávkování kvasnic, standardní postup vede k málo aromatickému pivi (aspoň mám ten pocit).

Detail receptu

Objem várky Chmelovar IBU SRM př. OG př. FG ABV
19 L 80 min 12.1 IBUs 10.1 EBC 1.044 1.015 3.7 %
Změřeno 1.044 1.01 4.4 %

BJCP Styl (BJCP 2008)

Název Kat. rozsah OG rozsah FG IBU SRM Carb ABV
Weizen/Weissbier 10A 1.044 - 1.052 1.01 - 1.014 8 - 15 3.9 - 15.8 2.5 - 2.9 4.3 - 5.6 %

Slady a cukry

Název Množství %
Wheat Malt, Pale (Weyermann) 2 kg 46.51
Pilsner (Weyermann) 1 kg 23.26
Vienna Malt (Weyermann) 1 kg 23.26
Melanoidin (Weyermann) 200 g 4.65
Kyselý (Weyermann) 100 g 2.33

Chmely

Název Množství Čas Užití Forma Alpha %
Tettnang 15 g 70 min Chmelovar Pelety 4.5
Cascade 10 g 20 min Aroma Pelety 5.5

Rmutování

Krok Teplota Čas
add malt pipe 38°C 0 min
Protein Mode 52°C 0 min
Maltose mode 62°C 30 min
Saccharification 1 72°C 40 min
Mash Out 78°C 10 min

Notes

Vařeno bez vyslazování, do chmelovaru přilít 4L vody.