Lákalo mě vyzkoušet kveik kvasinky. Zakvášel jsem do mladiny teplé 35°C, velmi rychle (cca za 2 hodiny) to začalo bouřlivě kvasit. V pondělí večer jsem refraktometrem změřil prokvašení, před korekcí to bylo 7,5 Bx (tedy po přepočtu 1,012 SG). V úterý odpoledne jsem vypnul ohřev, otevřel dveřě ledníčky a nechal přirozeně chladnout. Ve středu ráno (7:00) mělo pívo teplotu 27°C. Odpoledne jsem přidal chmel na dry hop, teplota piva byla 23°°c. Teplotu jsem začal snižovat na 17° a v pátek ráno jsem na termostatu nastavil 12°. V pondělí 15.2.2021 večer jsem stočil 18,5l do kyvety číslo.5
Detail receptu
Objem várky | Chmelovar | IBU | SRM | př. OG | př. FG | ABV |
---|---|---|---|---|---|---|
22 L | 60 min | 32.7 IBUs | 10.6 EBC | 1.059 | 1.012 | 6.1 % |
Změřeno | 1.059 | 1.014 | 5.9 % |
BJCP Styl (BJCP 2015)
Název | Kat. | rozsah OG | rozsah FG | IBU | SRM | Carb | ABV |
---|---|---|---|---|---|---|---|
American IPA | 21A | 1.056 - 1.07 | 1.008 - 1.014 | 40 - 70 | 11.8 - 27.6 | 2.4 - 2.9 | 5.5 - 7.5 % |
Slady a cukry
Název | Množství | % |
---|---|---|
Pale Malt (Weyermann) | 5 kg | 88.5 |
CaraPils (Carafoam -Weyermann) | 500 g | 8.85 |
Kyselý (Weyermann) | 150 g | 2.65 |
Chmely
Název | Množství | Čas | Užití | Forma | Alpha % |
---|---|---|---|---|---|
Citra | 10 g | 80 min | First Wort | Pelety | 12 |
Citra | 20 g | 5 min | Chmelovar | Pelety | 12 |
Citra | 20 g | 45 min | Aroma | Pelety | 12 |
Citra | 50 g | 5 days | Dry Hop | Pelety | 12 |
Kvasnice
Název | Výrobce | Prokvašení | Teplota |
---|---|---|---|
Voss Kveik Ale Yeast (- ) | Lallemand | 75% | 25°C - 40°C |
Rmutování
Krok | Teplota | Čas |
---|---|---|
Vystírka | 52°C | 0 min |
Zcukření | 66°C | 80 min |
Odrmutování | 77°C | 10 min |
Notes
Vyslazovano 7 litry vody. Schema chmeleni: 80 Citra P 10 55 Citra P 20 0 Citra P 20 45 ------- P 82°c 75 ------- P |