Na začátku roku jsem nějak neměl čas vařit, takže po více jak 2 měsících jsem konečně zace něco uvařil Volba padla na osvědčený KVEIK, tentokrát v kombinaci Nelson a Enigma. Kvasil jsem při 35°C, kvasinky jsem rozprášil na hladinu a po 30 minutách provzdušnil. Po 2 dnech bylo dokvašeno, tekže v úterý večer jsem vypnul topení a nechal samovolně klesat teplotu. Ve středu odpoledne byla taplota 24°Cm dal jsem chmel na DH do dvou punčošek a teplotu snížil postupně až na 10°C (do neděle). V pondělí večer jsem chmel vyndal a teplotu začal snižovat na 4°. Do kyvety číslo 4 jsem stočil odpoledne 21.4.2022, FG byla 1.013.
Detail receptu
Objem várky | Chmelovar | IBU | SRM | OG | FG | ABV |
---|---|---|---|---|---|---|
21 l | 60 min | 35.1 IBUs | 12.7 EBC | 1.056 | 1.012 | 5.8 % |
Změřeno | 1.055 | 1.013 | 5.5 % |
Detail stylu
Název | Kategorie | OG Range | FG Range | IBU | SRM | Carb | ABV |
---|---|---|---|---|---|---|---|
American IPA | 21 A | 1.056 - 1.07 | 1.008 - 1.014 | 40 - 70 | 11.8 - 27.6 | 2.4 - 2.9 | 5.5 - 7.5 % |
Slady a cukry
Název | Množství | % |
---|---|---|
Pale Malt (Weyermann) | 4.7 kg | 87.85 |
Carahell (Weyermann) | 500 g | 9.35 |
Kyselý (Weyermann) | 150 g | 2.8 |
Chmely
Název | Množství | Čas | Užití | Forma | Alpha % |
---|---|---|---|---|---|
Nelson Sauvin 2019 | 10 g | 80 min | First Wort | Pellet | 12 |
Nelson Sauvin 2019 | 20 g | 5 min | Boil | Pellet | 12 |
Nelson Sauvin 2019 | 20 g | 45 min | Aroma | Pellet | 12 |
Nelson Sauvin 2019 | 50 g | 5 days | Dry Hop | Pellet | 12 |
Enigma 2018+2020 | 50 g | 0 min | Dry Hop | Pellet | 16.4 |
Miscs
Název | Množství | Čas | Užití | Type |
---|---|---|---|---|
Whirlfloc Tablet | 0.50 Items | 15 min | Boil | Fining |
Lallemand Servomyces | 0.20 g | 15 min | Boil | Other |
Kvasnice
Název | Výrobce | Prokvasitelnost | Teplota |
---|---|---|---|
Voss Kveik Ale Yeast (- ) | Lallemand | 76% | 25°C - 40°C |
Rmutování
Krok | Teplota | Čas |
---|---|---|
Vystírka | 52°C | 0 min |
Zcukření | 66°C | 80 min |
Odrmutování | 77°C | 10 min |
Poznámky
Vyslazovano 7 litry vody. Schema chmeleni: 80 Nelson P 15 55 Nelson P 15 0 Nelson P 20 45 ------- P 82°c 75 ------- P Kvasinky aplikovat přímo na hladinu, po 30 minutách provzdušnit. |