10.04.2022 – Kveik

Na začátku roku jsem nějak neměl čas vařit, takže po více jak 2 měsících jsem konečně zace něco uvařil Volba padla na osvědčený KVEIK, tentokrát v kombinaci Nelson a Enigma. Kvasil jsem při 35°C, kvasinky jsem rozprášil na hladinu a po 30 minutách provzdušnil. Po 2 dnech bylo dokvašeno, tekže v úterý večer jsem vypnul topení a nechal samovolně klesat teplotu. Ve středu odpoledne byla taplota 24°Cm dal jsem chmel na DH do dvou punčošek a teplotu snížil postupně až na 10°C (do neděle). V pondělí večer jsem chmel vyndal a teplotu začal snižovat na 4°. Do kyvety číslo 4 jsem stočil odpoledne 21.4.2022, FG byla 1.013.

Detail receptu

Objem várky Chmelovar IBU SRM př. OG př. FG ABV
21 L 60 min 35.1 IBUs 12.7 EBC 1.056 1.012 5.8 %
Změřeno 1.055 1.013 5.5 %

BJCP Styl (BJCP 2015)

Název Kat. rozsah OG rozsah FG IBU SRM Carb ABV
American IPA 21A 1.056 - 1.07 1.008 - 1.014 40 - 70 11.8 - 27.6 2.4 - 2.9 5.5 - 7.5 %

Slady a cukry

Název Množství %
Pale Malt (Weyermann) 4.7 kg 87.85
Carahell (Weyermann) 500 g 9.35
Kyselý (Weyermann) 150 g 2.8

Chmely

Název Množství Čas Užití Forma Alpha %
Nelson Sauvin 2019 10 g 80 min First Wort Pelety 12
Nelson Sauvin 2019 20 g 5 min Chmelovar Pelety 12
Nelson Sauvin 2019 20 g 45 min Aroma Pelety 12
Nelson Sauvin 2019 50 g 5 days Dry Hop Pelety 12
Enigma 2018+2020 50 g 0 min Dry Hop Pelety 16.4

Ostatní přísady

Název Množství Čas Užití Typ
Whirlfloc Tablet 0.50 Items 15 min Chmelovar Čeřidlo
Lallemand Servomyces 0.20 g 15 min Chmelovar Other

Kvasnice

Název Výrobce Prokvašení Teplota
Voss Kveik Ale Yeast (- ) Lallemand 75% 25°C - 40°C

Rmutování

Krok Teplota Čas
Vystírka 52°C 0 min
Zcukření 66°C 80 min
Odrmutování 77°C 10 min

Notes

Vyslazovano 7 litry vody.


Schema chmeleni:
80 Nelson P 15
55 Nelson P 15
0 Nelson P 20
45 ------- P 82°c
75 ------- P

Kvasinky aplikovat přímo na hladinu, po 30 minutách provzdušnit.