09.10.2022 – Pumpkin

Po hodně dlouhé době jsem konečně něco uvařil. Použil jsem osvědčený recept, drobná změna byla při zakvašení – kvasinky jsem jen nasypal na hladinu a poté provzdušníl. Prokvasilo to pěkně (teplotu jsem držel na 19°C) a stáčel jsem ve čtvrtek 20.10.2022 do kyvety číslo 4.

Detail receptu

Objem várky Chmelovar IBU SRM OG FG ABV
20 l 60 min 22.1 IBUs 21.5 EBC 1.060 1.012 6.3 %
Změřeno 1.054 1.012 5.5 %

Detail stylu

Název Kategorie OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
Fruit and Spice Beer 29 B 1.02 - 1.09 1.006 - 1.016 5 - 50 3.9 - 98.5 2 - 3 2 - 10 %

Slady a cukry

Název Množství %
Pale Malt (Weyermann) 3 kg 53.1
Munich I (Weyermann) 1 kg 17.7
CaraPils (Carafoam -Weyermann) 500 g 8.85
Carared (Weyermann) 500 g 8.85
Melanoidin (Weyermann) 500 g 8.85
Kyselý (Weyermann) 150 g 2.65

Chmely

Název Množství Čas Užití Forma Alpha %
Willamette 2019 35 g 60 min Boil Pellet 5

Miscs

Název Množství Čas Užití Type
Pumpkin 0.70 kg 80 min Mash Other
Ginger Root 1.00 tsp 10 min Boil Herb
Allspice 6.00 Items 10 min Boil Spice
Cinnamon Stick 1.00 Items 10 min Boil Spice
Nutmeg 0.50 Items 10 min Boil Spice

Kvasnice

Název Výrobce Prokvasitelnost Teplota
Safale American S-05 (US-05) DCL/Fermentis 77% 15°C - 23.89°C

Rmutování

Krok Teplota Čas
add malt pipe 38°C 0 min
Protein Mode 66°C 80 min
Saccharification 1 72°C 10 min
Mash Out 77°C 10 min

Poznámky

Použil jsem jednu dýni hokaido cca 1,1kg. Vydlabal jsem dužniny, rozkrájel na půlměsíčky a dal péci do trouby vyhřáté na 190°C (pak jsem to ale ztlumil na 180). Pekl jsem hodinu a něco, pak už se to začalo připalovat. Dýni jsem oloupal, rozmačkal a dal přímo mezi slad. Koření (celou skořici, zázvor, muškátový oříšek a nové koření - do obalu!!!) jsem přidal do chmelovaru 10 minut před koncem

Na začátku jsem dal do kotle 25L vody. Vyslazoval jsem 6L vody. Do chmelovaru jsem přilil cca 1L.