03.12.2022 – Kveik Citra IPA

V úterý večer bylo hotovo. Vypnul jsem topení a ve středu večer jsem na dry hop přidal 50 g Citry (do dvou sáčků). Teplotu jsem postupně snižoval na 7°C. V pondělí večer (po 5 dnech) jsem chmel vyjmul a kvasnou nádobu dal ven (byl mráz). Vyndal jsem jí hezky zchlazenou na 3°C. Do kyvety č. 6 jsem stočil 18,5l piva s FG 1,012 (měřeno hustoměrem).

Detail receptu

Objem várky Chmelovar IBU SRM OG FG ABV
21 l 60 min 34.2 IBUs 10.9 EBC 1.059 1.012 6.1 %
Změřeno 1.056 1.012 5.7 %

Detail stylu

Název Kategorie OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
American IPA 21 A 1.056 - 1.07 1.008 - 1.014 40 - 70 11.8 - 27.6 2.4 - 2.9 5.5 - 7.5 %

Slady a cukry

Název Množství %
Pale Malt (Weyermann) 5 kg 88.5
CaraPils (Carafoam -Weyermann) 500 g 8.85
Kyselý (Weyermann) 150 g 2.65

Chmely

Název Množství Čas Užití Forma Alpha %
Citra 2021 10 g 80 min First Wort Pellet 12
Citra 2021 20 g 5 min Boil Pellet 12
Citra 2021 20 g 45 min Aroma Pellet 12
Citra 2021 50 g 5 days Dry Hop Pellet 12

Miscs

Název Množství Čas Užití Type
Whirlfloc Tablet 0.50 Items 15 min Boil Fining
Lallemand Servomyces 0.20 g 15 min Boil Other

Kvasnice

Název Výrobce Prokvasitelnost Teplota
Voss Kveik Ale Yeast (- ) Lallemand 76% 25°C - 40°C

Rmutování

Krok Teplota Čas
Vystírka 52°C 0 min
Zcukření 66°C 80 min
Odrmutování 77°C 10 min

Poznámky

Vyslazovano 6 litry vody.


Schema chmeleni:
80 Citra P 10
55 Citra P 20
0 Citra P 20
45 ------- P 82°c
75 ------- P

Kvasnice jsem nehydratoval, ale aplikovat primo na hladinu mladiny (po provzdušnění).