Joghurtkruste
Suroviny
- 240g vody
- ¼ kostky droždí (10 g)
- 350g pšeničné chlebové mouky
- 150g žitné chlebové mouky
- 100g jogurtu
- 2 lžičky soli
- 1 lžička medu
- 1 lžička sladu na pečení
- 2 lžíce balzamikového octa, světlého
- Olej na potření
Postup
- Do mísy přidejte vodu a droždí a zahřívejte 3 minuty/37 °C/úroveň 1. Během této doby vysypte mísu moukou.
- Do mísy přidejte pšeničnou mouku, žitnou mouku, jogurt, sůl, med, slad na pečení a balzamikový ocet a promíchejte, aby vzniklo těsto.
- Těsto přendejte do připravené mísy, poprašte moukou a nechte přikryté na teplém místě 1,5 hodiny kynout. Během této doby vymažte a vysypte moukou římský hrnec (3 l).
- Vykynuté těsto položte na pomoučenou pracovní plochu, několikrát ho přeložte a vytvarujte z něj bochník. Bochník vložte do připraveného římského hrnce, poprašte moukou a nakrájejte do něj zářezy.
- Přiklopte pokličkou, vložte do studené trouby na nejnižší polici a pečte 50-60 minut (240 °C).
- Opatrně sejměte poklici Römertopf, chléb 5 minut opékejte bez poklice (240 °C), opatrně jej vyjměte z pekáče a nechte vychladnout na chladicí mřížce.